Logboek

Nationale Molendag 11 mei 2019

Met een zonnetje en windkracht 4 was het goed toeven op Oude Hengel. Zo’n 150 mensen, jong en oud, uit Ootmarsum maar ook gasten, mochten wij verwelkomen, samen met Ootmarsum Viert De Langste Dag, Klaverblad Ootmarsum, en Harmonie Caecilia Ootmarsum. Het was gezellig met koffie en koek. Een aantal mensen hebben zich als klusser opgegeven, maar daar kunnen er nog wel wat bij. Zie op de site onder tabblad Help ons!
De onderstaande foto’s zijn gemaakt door Caspar Kouijzer, waarvoor onze hartelijke dank.

Deze verf moet op.

Vorige week is de verf voor de stelling en de deuren gekomen en staat moi op de meelzolder. Vanaf volgende week gaan de bussen open en wordt er geschilderd. Extra hulp hierbij is erg welkom. Kijk onder het tabblad Help ons, en geef je op om een aantal uren te komen klussen.

Nieuwe verf voor de stelling en de deuren

Eiken uit Ottershagen voor de molen ?

Vorige maand zijn er 87 eiken gekapt in het Ottershagen. De leefomgeving voor de weidevogels zou daarmee verbeteren. Het heeft voor veel ophef gezorgd. Zie hiervoor het artikel hieronder. https://www.tubantia.nl/dinkelland/drastische-maatregelen-in-tilligte-alles-voor-de-weidevogel~acfe1ad8/?fbclid=IwAR18YBS-1dj5r0-Mv-W8dOWqzaDweFCS3AtxqLju95fm_uehDyhyXM26S64
Van de voors en tegens van deze maatregel hebben wij geen verstand. Wel weten wij een bestemming voor deze gekapte bomen. Wij hebben de gemeente gevraagd deze bomen beschikbaar te stellen aan verenigingen en stichtingen zoals de onze, om zo gebouwen te herstellen en afrasteringen te maken. Zo kan er bij Oude Hengel de kap met nieuwe eiken schaliën belegd worden en kunnen er planken op de stelling vervangen worden. Wij wachten gespannen af.

Paaskado van de Rabo.

Op 18 april mocht onze penningmeester Wim Klaas in Losser een cheque van € 507 in ontvangst nemen. De Rabo clubkascampagne was ten einde en er waren weer een flink aantal stemmen voor onze stichting. Het geld gaat gebruikt worden om de molen veilig te maken. Zie hier het resultaat van deze actie: https://www.rabobank.nl/lokale-bank/twente-oost/uitslag-rabo-clubkas-campagne-2019/. Alle stemmers en natuurlijk ook de Rabo hartelijk dank!

Twee nieuwe molenaars in Dinkelland.

Vorig najaar geslaagd, maar nu officieel.Op 13 april werden in Amersfoort de getuigschriften aan de 75 geslaagde molenaars van 2018 uitgereikt
Onder hen links Aad Breel, die op de Borgelinkmolen en de Wissinks Möll draait en rechts Rob Barenbrug, vooral bezig met de Molen van Oude Hengel.

29 maart 2019: Gemeente Dinkelland stelt € 45000 beschikbaar voor herstel.

Tot ons groot genoegen heeft het college van B&W besloten € 45000 ex. BTW beschikbaar te stellen voor noodzakelijke reparaties. Daarnaast heeft de gemeente een zgn. SIM ( subsidie instandhouding monumenten ) bij het Rijk aangevraagd. Daarmee is ook nog een bedrag van € 60000 gemoeid. Na jaren wachten ziet het er nu eindelijk zonniger uit voor de molen van Oude Hengel. Op korte termijn vinden de reparaties plaats, zodat wij naar verwachting op 11 mei 2019 op de Nationale Molendag weer kunnen gaan draaien.

Er valt voor ons nog veel werk te doen, maar er zijn nu tenminste goede vooruitzichten.

13 december 2018: molen beperkt toegankelijk.

Tot onze spijt hebben wij als bestuur moeten besluiten dat  vanwege veiligheidsoverwegingen de molen voor onbepaalde tijd beperkt toegankelijk is. Vallend hout door houtrot vanaf de kap en het gevlucht kan gevaarlijk zijn voor molenaars en bezoekers. Samen met de eigenaar, de gemeente Dinkelland, worden de meest noodzakelijke reparaties in kaart gebracht. Het is onduidelijk of en wanneer de herstelwerkzaamheden zullen plaatsvinden. Naar het zich laat aanzien zal dat zeker enkele maanden op zich laten wachten.

28 april 2018

Vandaag zijn de vangbalk en de vang bijgesteld. De vangbalk is hoger gehangen en de vang pakt nu overal het bovenwiel.

De vangbalk wordt opgekrikt
De pen gaat een gat hoger
Het resultaat: een paar centimeter hoger.

27 april, Koningsdag

Van 12 tot 15 uur is de molen open geweest. Zo’n 60 mensen hebben een bezoek gebracht en waren erg geïnteresseerd. Het was voor ons een mooie oefening voor 12 mei aanstaande.

Weinig wind, dus volle zeilen. En vanwege Koningsdag oranje vlaggen.

April 2018, Geesteren

De Grote Geesterse Molen, waar Rob Barenbrug zijn opleiding krijgt van Jan Jansen en Wim Ruiter, wordt voorzien van nieuwe schoren en een nieuw hekwerk. Alle hout aan de romp wordt geschilderd.

Verwijderen oude hekwerk
Roedes met nieuw hekwerk
Vervanging korte schoor
Rotting in oude schoor
Roede wordt opgehekt

De molen zal op de Nationale Molendag op 12 mei weer klaar zijn om te draaien.

April 2018

Met de gemeente Dinkelland zijn er afspraken gemaakt, waardoor de molen weer geregeld kan draaien.
Wat betreft de restauratie en het eigendom gaan de gesprekken verder.

Tweede Kerstdag 2017. Kerstwandeling VVV.
Ondanks het winderige en natte weer zijn er 350 bezoekers op de molen geweest.

Terug naar boven