Historie

De molen van Oude Hengel is niet de eerste windmolen van Ootmarsum. Op het kaartje uit 1876 op de beginpagina zijn de twee koren- en pelmolens te zien: links boven en links onder.

Aan het eind van de Molenstraat heeft vanaf de middeleeuwen de stadsmolen gestaan, welke in 1866 in handen van de familie Bökkers is gekomen. In 1929 braken er twee wieken af en werd het bovenstuk gesloopt. De romp dient nu nog als woonhuis.

In 1866 is aan de Oldenzaalsestraat begonnen met de bouw van een houten achtkantige bovenkruier door Albertus Voorhuis uit Geesteren. Deze molen brandde in 1872 af en werd vervangen door een ronde stenen molen, die er nu nog steeds staat. Er werd ook een molenaarshuis en een gelagkamer  gebouwd.

In 1911 verkocht zoon Jan Voorhuis de molen aan Herman Oude Hengel. De molen is daarna vier generaties in bezit geweest van de familie Oude Hengel. Er werd een bakkerij, een houtzagerij en later nog een graansilo aan de gebouwen toegevoegd. De molen, bakkerij, winkel en silo raakten later buiten gebruik.

De houtzagerij werd in 2009 verplaatst naar Gildehaus in Duitsland, waarna het geheel van grond en gebouwen is verkocht aan projectontwikkelaar Lint Molenbeek. Er kwam een woonbestemming op de grond. Alle oude gebouwen, behalve de molen, werden gesloopt en er werd begonnen met de ontwikkeling van de woningen.

De molen van Oude Hengel is grotendeels gerestaureerd en kan draaien. Toch moet er nog het een en ander verbeterd worden. Er is onder meer achterstallig schilderwerk. In 2017 zijn er een aantal voorzieningen aangebracht, waardoor de molen veilig is voor bezoekers. De gemeente Dinkelland is met het Landschap Overijssel in gesprek om de molen aan het Landschap over te doen.