Herstel 1e fase

2019

Januari: veiligheidshekken

De twee nieuwe hekken op de stelling zorgen ervoor, dat bezoekers op afstand van het draaiend gevlucht blijven Eén van de verbeterpunten wat betreft veiligheid is hiermee afgehandeld.

Nieuw hek op de stelling

Mei : Spankabel stelling

Net op tijd vóór de Molendag is de spankabel op de stelling gereed. De molen is hiermee weer veiliger voor met name de kinderen.

Spankabel op het baliehek

Mei: Bezoek aan molenmaker Groot Wesseldijk

Afgelopen week hebben wij overlegd met Jos Geverink van molenmakerij Groot Wesseldijk over de restauratie van Oude Hengel. Men heeft het druk met enkele grote opdrachten, onder meer met de molen in Uelsen. Deze wordt van binnen geheel nieuw ingericht. De drukte maakt, dat wij nog even moeten wachten…
Wel kunnen wij beginnen met enkele herstelwerkzaamheden en het schilderwerk van deuren en stelling. Daarmee gaan wij in mei na de Molendag beginnen. Hieronder enkele foto’s in de werkplaats.

Juni: Eerste reparaties klaar!

In de derde week van juni hebben de molenmakers van Groot Wesseldijk een aantal noodreparaties uitgevoerd. Een flink aantal hekstokken en zoomlatten zijn vernieuwd, zodat de molen weer veilig kan draaien. Later zullen er nog een aantal bordschroten en windborden vervangen worden.

Augustus: Schilderbeurt stelling

Afgelopen zomer zijn de stellingplanken en het hek geschilderd. De schoren naar de romp volgen nog.

November: Vervolg herstelwerkzaamheden

De kap.

De toestand van de eiken schaliën is matig. Veel zijn er poreus geworden. Op dit ogenblik is er geen geld om de schaliën te vervangen.
Er is gekozen voor een tijdelijk overspanning van de kap met gaas, zodat er geen losse houtstukken naar beneden kunnen vallen.
Het linker zwaardstuk was verrot en is vervangen. De kap is nu weer waterdicht. De spatkraag rond de as is hersteld.

Nieuw zwaardstuk

Het gevlucht.


Er zijn ongeveer 20 hekstokken en kluften en enkele zoomlatten vervangen. Een aantal windborden is vastgeschroefd, deze zullen later vervangen worden. De spitijzers aan de binnenroede waren over en kunnen nu weer aangedraaid worden. In het voorjaar zal er geschilderd worden.

Nieuwe hekstokken en zoomlatten

Het gaande werk.


Het bovenwiel en de bovenbonkelaar zijn van nieuwe wiggen voorzien. De as is enkele centimeters richting halssteen verplaatst, zodat de spatkraag weer vrij is en de steek tussen bovenwiel en bovenbonkelaar weer normaal is. De broeksteen is iets opgehoogd.

Nieuwe wiggen in het bovenwiel

De vangbalk.

De vangbalk is voorzien van een lekenketting, zodat de vang niet gelicht kan worden wanneer er mensen in de kap aanwezig zijn.

Bediening steenrondsel.

Er is een blok met katrollen aan de ijzerbalk op de steenzolder geplaatst. Zo kan de steenspil vanaf de vloer bediend worden en zijn er geen acrobatische toeren meer nodig.

Blok aan ijzerbalk steenspil van boven

Stellingplanken.

Er zijn een tiental stellingplanken vernieuwd.

Een paar nieuwe planken

Diverse veiligheidsmaatregelen.

Er is een hekje bij het binnenkomen van de steenspil geplaatst. Ook is er een schoor aan de trap richting kapzolder gemaakt. Een plank verhindert, dat mensen ongezien de trap naar de kapzolder kunnen betreden.

2020

Januari: aanleg electra.

De firma Lammerink heeft het elektra nagekeken en verbeterd waar nodig. Ook is er een overspanningsbeveiliging aangelegd. Daarna is de installatie goedgekeurd volgens de NEN-norm.

Februari: reparatie zeilen.

Alfons Engelbertink uit Nutter heeft twee zeilen gerepareerd, zodat er weer netjes gedraaid kan worden.

Na reparatie
Voor reparatie

April: schilderwerk.

De firma Groot Wesseldijk is begonnen met het schilderen van de buitenkant.

Huub aan het werk bij de askop

Half april is er begonnen met de buitenkant en de baard en de luiken zijn vanwege de regen binnen geschilderd. Het duurt nog wel een paar weken voordat alles af is.

De baard op de maalstoel
Luiken op de meelzolder
Terug naar boven